Optimaliseer je Wordpress website voor zoekmachines

Dit artikel is nummer drie in de reeks “SEO voor beginners”. Speciaal voor ondernemers en bloggers die geen SEO-specialist in willen huren, maar wel benieuwd zijn wat ze zelf aan zoekmachine optimalisatie kunnen doen zonder daar uren mee bezig te zijn. Ik ga je stap voor stap uitleggen wat je moet doen om je Wordpress website te optimaliseren om beter gevonden te worden in zoekmachines als Google.

Ik ga er van uit dat je al een beetje bekend bent met de basisbeginselen van SEO. Zo niet, lees dan eerst dit artikel: SEO 101 - de basisbeginselen.

Ben je er klaar voor? Dan gaan we beginnen!

 
SEO kan heel ingewikkeld zijn. Ik laat je 7 concrete stappen zien die je kunt nemen om je Wordpress website beter vindbaar te maken in Google.
 

1) Installeer de Yoast plugin

Als je een Wordpress website hebt zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je content te optimaliseren voor zoekmachines. Dat lukt je vaak zelfs met één druk op de knop, vooral als je de Yoast plugin installeert.

Er is een gratis versie van de plugin beschikbaar, die het je al een stuk gemakkelijker maakt op SEO gebied. Je kunt de Yoast plugin hier vinden.

Voordeel van de plugin is dat je geen developer meer nodig hebt om belangrijke SEO aanpassingen aan je website te doen. Bovendien geeft de plugin tips om je content nog beter te maken.

Om de SEO-aanpassingen te doen die ik verder in dit artikel bespreek, heb je de Yoast plugin echt nodig. Voordat we verder gaan is het dus belangrijk om deze te installeren op je site.

2) Bepaal op welk keyword je gevonden wilt worden

Nu je de Yoast plugin hebt geïnstalleerd op je website, zie je onder elke pagina en bericht een gedeelte “Yoast SEO”. In deze sectie kun je de desbetreffende pagina optimaliseren voor SEO.

Ten eerste is het belangrijk om per pagina te beslissen op welk keyword (of focustrefwoord) je gevonden wilt worden met deze pagina. Voeg deze toe in het veld Focustrefwoord.

 
Focustrefwoord
 

De inhoud van je pagina zelf wordt hiermee niet aangepast, maar hiermee geef je input aan de Yoast plugin waarmee deze je website kan analyseren en tips geven om je SEO score voor de desbetreffende pagina te verbeteren.

3) Pas paginatitels aan waar nodig

Zo, je hebt Yoast toegevoegd aan je website? Mooi! Dan kunnen we nu de pagina titels aanpassen waar nodig. Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat je Wordpress website uit zogenaamde pagina’s en berichten. Het verschil is dat pagina’s statischer zijn, zoals je homepage en je ‘over mij’ pagina. ‘Berichten’ hebben vaak meer nieuwswaarde en worden vaker toegevoegd aan een website.

Het aanpassen van de titels van berichten en pagina’s gaat ongeveer op dezelfde manier:

 
De titel van het bericht voeg je hier toe. Dit wordt ook automatisch de titel die in zoekresultaten naar voren komt.

De titel van het bericht voeg je hier toe. Dit wordt ook automatisch de titel die in zoekresultaten naar voren komt.

 

Bij het aanmaken van een nieuw bericht voeg je in het eerste veld een titel in. Dit is de H1 header (in HTML taal) en zal zichtbaar zijn op de pagina zelf.

Als je vervolgens naar beneden scrollt zul je in het snippet voorbeeld zien dat de H1 header ook tevoorschijn komt in zoekresultaten (hoogstwaarschijnlijk). De titel die in zoekresultaten naar voren komt is echter wel een ander stukje code; namelijk de Title tag. In Wordpress wordt de Title tag dus direct afgeleid van de H1 header.

Heb je liever dat de titel die in de zoekresultaten naar voren komt anders is dan de titel die op de pagina staat? Dan kun je de titel aanpassen door te klikken op Snippet bewerken.

 
 

Als ondernemer met weinig tijd voor SEO, zou ik proberen om beide titels (H1 en de Title tag) hetzelfde houden. Zorg er wel voor dat het keyword waarop je gevonden wilt worden met de pagina in de titel voorkomt (het liefst ergens vooraan). Bovendien moet de titel zo geschreven zijn dat hij uitnodigt om op te klikken.

Check in het snippet voorbeeld ook of de H1 titel niet te lang is (dan wordt het namelijk afgekapt). Zo ja, pas het dan aan.

4) Voeg een description meta tag toe

Google zal zelf een selectie kiezen van je pagina om als beschrijving van je pagina in zoekresultaten te laten zien. Om Google een handje te helpen begrijpen waar je pagina over gaat, voeg je zelf een description meta tag toe. Bovendien kun je er de zoeker mee overtuigen om jouw pagina te bezoeken.

De description meta tag voeg je weer heel eenvoudig toe met de Yoast snippet editor:

 
 

Zorg ervoor dat er ook in de meta description relevante keywoorden staan.

5) Maak je URL structuur logisch

De standaardinstellingen voor de URL structuur van je Wordpress website zijn niet altijd logisch, dus het kan nodig zijn om dit aan te passen. Zoals ook besproken in het SEO voor beginners artikel, is het belangrijk dat de URLs van je pagina makkelijk te begrijpen zijn. Voor zoekmachines, maar ook voor zoekers zelf.

De structuur hiervan kun je aanpassen onder Instellingen - Permalinks. Kies voor Berichtnaam, en je zult zien dat bij het aanmaken van een nieuwe post de permalink automatisch wordt aangemaakt, gebaseerd op de titel.

 
URL structuur aanpassen Wordpress
Kies bij URL instellingen in ieder geval niet voor standaard of numeriek.

Kies bij URL instellingen in ieder geval niet voor standaard of numeriek.

 

Kort ze voor het publiceren van elke post eventueel nog een beetje in om ze makkelijker leesbaar te maken.

 
 

6) Maak een 404 pagina

In sommige gevallen zal een bezoeker op een link klikken die niet meer bestaat of een verkeerde URL intypen binnen het domein van jouw website. Hij of zij belandt dan op een 404-pagina.

Niemand vindt het leuk om op een 404 pagina te landen, maar met een goede 404 pagina kun je het ‘leed’ wat verzachten.

In Wordpress zelf is het helaas niet mogelijk om eenvoudig de 404 pagina aan te passen. Daarvoor moet je een beetje kunnen programmeren.

Maar gelukkig zijn er wat andere opties voor ons als niet-programmeurs:

  • Check of er een 404 pagina template toegevoegd is aan het Wordpress Thema dat je gebruikt. Dat was bij mij het geval. Dit is ideaal, want dan kun je je 404 pagina zelf aanpassen en instellen.
  • Download een plugin waarmee je een 404 pagina kunt maken en instellen. Het nadeel hiervan is dat teveel plugins je website trager kunnen maken.

Zijn bovenstaande geen opties, vraag dan een web developer om jou hiermee te helpen.

7) Voeg meta tags toe aan afbeeldingen

Zoals ik besprak in mijn SEO voor beginners artikel, moet je afbeeldingen op je website zo klein mogelijk maken. Daarnaast is het belangrijk dat je een alt tag toevoegt aan je afbeelding, zodat Google begrijpt wat voor afbeelding het is. Met alt tags zal Google je afbeelding ook eerder in zoekopdrachten naar afbeeldingen naar voren laten komen.

Je hoeft niet aan elke afbeelding een alt tag toe te voegen. Je hoeft deze alleen toe te voegen als de afbeelding is voor het focustrefwoord van het artikel waar je op gevonden wilt worden. Alleen dan versterkt het de score in zoekresultaten.

Met de alt tag “5 reden waarom het opbouwen van je e-maillijst een must is”, wordt de afbeelding als eerste weergegeven wanneer ik de zoekopdracht “e-maillijst opbouwen” geef in Google Afbeeldingen.

 
Schermafbeelding 2017-07-26 om 15.23.22.png
 

Die alt tag voeg je als volgt toe: Upload de afbeelding die je toe wilt voegen aan je artikel, en voeg de alt tag toe onder Alt-tekst.

 
Alt tags aan afbeeldingen toevoegen Wordpress
 

Er zit niet perse een maximaal aantal karakters aan de alt tag. Probeer gewoon zo simpel en goed mogelijk te beschrijven wat er op de afbeelding staat en zorg ervoor dat je focustrefwoord of een synoniem ervan er ook in staat.

Wordpress websites zijn eenvoudig te SEO'en

Zoals je ziet zijn Wordpress websites heel goed te optimaliseren voor zoekmachines, vooral als je de Yoast plugin hebt gedownload. Sommige zaken hoef je maar één keer goed in te stellen (zoals de URL structuur) en sommige dingen moet je elke keer als je een nieuwe pagina of bericht publiceert toevoegen (zoals de meta description tag).

Het is dus even een kleine investering, maar je zult zien dat je hiermee op lange termijn echt wel mooie ‘SEO-stappen’ kunt maken.

Succes!