SEO 101 - De basisbeginselen

Dit artikel is een soort van basiscursus SEO (search engine optimization - oftewel zoekmachine optimalisatie). Ik leg je uit wat SEO is en laat je stap voor stap zien wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw website beter vindbaar is in zoekmachines als Google.

Ben je specifiek op zoek hoe je je Squarespace website kunt optimaliseren voor zoekmachines? Lees dan dit artikel: Met een Squarespace website kun je ook vrienden maken met Google.

En voor de Wordpress gebruikers: volgende week publiceer ik een artikel waarin ik stap voor stap laat zien hoe je je Wordpress website optimaliseert voor zoekmachines als Google.

 
Dit artikel is een soort van basiscursus SEO (search engine optimization - oftewel zoekmachine optimalisatie). Ik leg je uit wat SEO is en laat je stap voor stap zien wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw website beter vindbaar is in zoekmachines als Google.
 

Een korte SEO inleiding...

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Het doel van zoekmachine optimalisatie is dat jouw content steeds beter gevonden wordt door jouw doelgroep in zoekmachines.

En daarvoor moet je ervoor zorgen dat zoekmachines weten waar jouw content zich bevindt én begrijpen waar het over gaat. Maar hoe doe je dat?

SEO kan heel technisch worden en dus ingewikkeld (vandaar dat er SEO-specialisten zijn die hier hele dagen mee bezig zijn). In deze blogpost wil ik het echter hebben over de basisbeginselen van SEO.

Als jij - net als ik trouwens - geen tijd hebt om hier hele dagen mee bezig te zijn én geen budget hebt om zo’n specialist in te huren, kan SEO nogal overweldigend zijn. Want waar moet je in hemelsnaam beginnen?

Het doel van Google

Ik wil je eerst even meenemen in wat het doel van zoekmachine is. Ik focus me hierbij trouwens op Google, omdat dat verreweg de meest gebruikte is.

Het ultieme doel van Google is om de beste informatie zo snel mogelijk beschikbaar te stellen aan gebruikers - de persoon die een zoekterm invoert op Google.

Om dat te kunnen, moet Google weten welke informatie waar op het internet te vinden is. Dat doet ze met een zogenaamde crawling bot (ook wel de Googlebot genoemd) die het complete world wide web afstruint om pagina’s te bekijken en te begrijpen waar ze over gaan. Vervolgens bepaalt Google op basis van een algoritme wat de kwaliteit van de content is. Zodra iemand vervolgens een zoekterm invoert in Google, wordt de meest relevante en beste content als eerste weergegeven.

Google laat ons overigens nooit weten wat dat algoritme precies is, maar dat wil je waarschijnlijk ook niet weten (veel te ingewikkeld). Op basis van de informatie die ze wél delen over SEO (zie bijvoorbeeld deze Search Engine Optimization Starter Guide), analyses van SEO-specialisten en mijn eigen ervaringen, heb ik een aantal stappen geformuleerd waarmee je jouw content beter vindbaar maakt in zoekmachines.

STAP 1: Bepaal waar je op gevonden wilt worden

Ik krijg vaak de vraag van mensen: hoe zorg ik ervoor dat mijn website beter gevonden wordt in Google? Mijn vraag is dan vaak: “Waar wil je op gevonden worden?”

Dat is stap 1: maak een lijst van termen waarop jij graag gevonden wilt worden op Google. Die termen zullen logischerwijs te maken hebben met het product of dienst dat je aanbiedt.

Een voorbeeld:

Stel dat jij online kledingadvies geeft aan jonge vrouwen. Dan zijn logische zoektermen waarop je gevonden wilt worden waarschijnlijk:

 • Kledingadvies jonge vrouw
 • Hippe kleding advies
 • Stijladvies vrouw
 • Kleuradvies kleding
 • Etc..

Zoals je ziet zijn dit termen die direct gerelateerd zijn aan datgene wat jij aanbiedt. De vrouwen die dit Googlen weten al wat ze willen: advies op het gebied van kleding.

Denk daarnaast ook eens aan vrouwen die niet googlen op kledingadvies, maar op een term zoeken waarvoor jouw product of dienst wel een oplossing zou kunnen zijn.

Bijvoorbeeld:

 • Hoe kom ik netjes over tijdens een sollicitatiegesprek?
 • Wat moet ik aan naar kantoor als het warm is?
 • Welke kledingstukken moet ik niet vergeten op vakantie?
 • Etc, etc.

Deze vrouwen zijn gezien hun zoektermen misschien niet direct op zoek naar een kledingstyliste, maar zijn wel bezig met kleding of hoe ze overkomen in het algemeen. Iets waarvoor jouw dienst een oplossing zou kunnen bieden.

Naast je eigen brainstorm kun je ook inspiratie opdoen door Google zelf in te schakelen. Voer een zoekterm in je browser in, en Google komt met suggesties voor zoektermen. Dit geeft je een beetje een idee van andere relevante termen waar mensen op zoeken. Maak eventueel gebruik van een nieuw incognitovenster, anders gaat Google voorspellingen geven op basis van de data die ze van jou hebben.

En dan krijg ik dit soort suggesties...

En dan krijg ik dit soort suggesties...

STAP 2: Maak de beste content

Zo, nu heb je een overzicht van de termen waarop je gevonden wilt worden. Deze termen gebruik je vervolgens om content mee te maken. Een onderwerp van een blogpost op basis van de bovenstaande termen zou bijvoorbeeld kunnen zijn: 10 hippe kledingcombinaties voor een geweldige eerste indruk op je sollicitatiegesprek.

Door ook de termen in je content te gebruiken die minder direct gerelateerd zijn aan jouw dienst of product, kom je alvast op de radar van jouw potentiële klant.

Zorg er in ieder geval voor dat je artikel geweldig goed geschreven is. Dat vindt je bezoeker prettig, maar Google zelf ook. Voor het bepalen van de kwaliteit van jouw content kijkt Google namelijk naar cijfers als bounce rate (welk percentage van je website bezoekers klikt weg na 1 pagina te hebben gezien), click through rate (het percentage bezoekers dat doorklikt naar een andere pagina op je website), time on site (hoe lang de bezoeker op je website blijft), etc. Over het algemeen zullen al die cijfers verbeteren zodra jij de beste content gaat maken.

Bepaal per artikel op welk keyword je je wilt gaan focussen

Stel dat je blogposts schrijft, kies dan per artikel altijd één zoekterm uit waar je over gaat schrijven. Zoek trouwens ook naar synoniemen van die term. Je wilt deze term namelijk meerdere keren gaan gebruiken in je artikel. Als je synoniemen van de term gebruikt leest dat prettiger en bovendien herkent Google synoniemen (en zelfs vertalingen).

Een " kleding sollicitatie vrouw"  - zoektocht levert ook resultaten op met termen als sollicitatiegesprek  en sollicitatieoutfit.

Een "kleding sollicitatie vrouw" - zoektocht levert ook resultaten op met termen als sollicitatiegesprek en sollicitatieoutfit.

STAP 3: Optimaliseer je content

Zo, en nu gaan we echt SEO’en. Tot nu toe heb je namelijk bepaald waar je over gaat schrijven en deze keywords gebruikt om geweldige content te schrijven. Dat is het meeste werk.

Nu kunnen we de content gaan optimaliseren voor zoekmachines. Oftewel: we gaan de Googlebot duidelijk maken waar jouw geweldige content zich bevindt en waar het over gaat.

Dat doe je als volgt:

Maak logisch gebruik van paginatitels

Je paginatitel is de titel die als eerste regel tevoorschijn komt in de zoekresultaten:

Als de zoektermen die de gebruiker invoert voorkomen in de titel of de beschrijving, worden deze door Google vet gemaakt.

Als de zoektermen die de gebruiker invoert voorkomen in de titel of de beschrijving, worden deze door Google vet gemaakt.

Zorg ervoor dat deze titel logisch is en dat meteen duidelijk is waar jouw post over gaat. Van alle tekst in jouw artikel waardeert Google jouw paginatitel het hoogst om te bepalen waar het artikel over gaat. Jouw focus zoekterm (of een synoniem hiervan) moet in ieder geval dus in de paginatitel staan.

Zorg er ook voor dat je paginatitel niet langer is dan 50-60 tekens. Als het langer is, breekt Google het namelijk af en dat is zonde.

Pas de “description” meta tag aan

De “description” meta tag is het stuk tekst dat in de zoekresultaten vaak verschijnt onder de titel. De Google bot gebruikt dit als samenvatting om te begrijpen waar jouw pagina over gaat.

De "description" meta tag

De "description" meta tag

Als je geen description meta tag hebt toegevoegd, dan selecteert Google zelf een snippet uit jouw artikel uit om te laten zien in de zoekresultaten. Het nadeel hiervan is dat dit soms afgebroken zinnen zijn die niet gemakkelijk te lezen zijn.

Zoals bij deze pagina's bijvoorbeeld, waar de meta description tags werden afgepakt.

Zoals bij deze pagina's bijvoorbeeld, waar de meta description tags werden afgepakt.

Een meta description tag kun je zelf aanpassen - en dit stimuleert Google ook. Hiermee help je de googlebot namelijk begrijpen waar het stuk tekst over gaat. De googlebot gebruikt de “description” meta tag als een soort samenvatting van jouw artikel.

Ook hier kun je weer je focus keyword toevoegen of een synoniem daarvan. Zorg er trouwens voor dat de meta description korter is dan 150 tekens, anders heb je weer het risico dat het wordt afgebroken.

De meta description van de pagina’s van je Wordpress website pas je gemakkelijk aan door gebruik te maken van de Yoast plugin. Hoe je de description meta tags aanpast van Squarespace pagina’s leg ik uit in dit artikel.

Na het aanpassen bestaat de kans trouwens nog steeds dat Google zelf een snippet uitkiest. Dat is namelijk afhankelijk van het stuk tekst dat het beste matcht met de ingegeven zoekterm. De kans is alleen wel steeds groter dat jouw omschrijving wordt gepakt.

PRO - tip: ben je benieuwd welke pagina’s van je website geïndexeerd zijn door google en hoe jouw pagina titels en description tags eruit zien? Google dan eens op site:www.jouwdomeinnaam.nl. In mijn geval dus site:www.fempresa.nl.
 

Zorg voor een logische URL structuur

De structuur van onze websites - die van bloggers en kleine ondernemers - is vaak niet heel ingewikkeld. Die van mijn website is bijvoorbeeld:

Website structuur.png

Ik probeer de structuur van mijn website altijd zo simpel mogelijk te houden, zodat het makkelijk te navigeren is voor bezoekers én makkelijk te begrijpen voor zoekmachines. Om Google daarbij een extra handje te helpen, kun je een HTML sitemap van je website indienen.

Hoe je een HTML sitemap van je Squarespace website indient bij Google leg ik hier uit. Voor Wordpress bestaan Plugins als Google XML Sitemaps welke voor jou een sitemap maken. (Ik schrijf binnenkort een blog over Wordpress SEO - hierover later dus meer.)

Daarnaast zijn de URLs van belang. Zorg ervoor dat deze een indicatie geven van waar de pagina over gaat. Gebruik in plaats van: www.jouwbedrijfsnaam.nl/1235-juni-803 dus een logische URL zoals www.jouwbedrijfsnaam.nl/blog/welke-kleur-het-beste-bij-je-past.

De URL structuur van je artikelen kun je in Wordpress eenvoudig aanpassen onder Instellingen > Permalinks. Hoe je de URL structuur van Squarespace artikelen aanpast leg ik uit in dit artikel.

Maak een 404 pagina

Soms zullen mensen op een link klikken die niet meer bestaat, of een verkeerde url intypen in de browser. In dat geval komen ze op een 404 pagina. Niemand vindt het leuk om op een 404-pagina te komen. Maar als je van je 404 pagina een beetje een feestje maakt, dan is het ook weer niet zo’n ramp.

Omdat je niet weet waar je bezoeker vandaan komt en waar hij of zij naar op zoek was, is het belangrijk om hem of haar een aantal duidelijke opties te geven. Bevestig eerst dat er iets mis ging, en voeg dan wat links toe naar belangrijke pagina’s op je website. Bijvoorbeeld je homepage en de overzichtspagina van je blogartikelen.

Hiermee vergroot je de gebruiksvriendelijkheid van de website en zullen mensen minder snel wegklikken van je website als ze een 404 pagina zien. Dit heeft een positief effect op je bounce rate en ook daar houdt Google van.

 
Mijn eigen 404 pagina

Mijn eigen 404 pagina

 

Hoe je zelf een 404 pagina maakt voor je Squarespace website leg ik hier uit.

Voeg relevante interne links toe

Naarmate je meer gaat bloggen, zul je steeds meer content hebben dat gerelateerd is aan elkaar. Check eens in de zoveel tijd of je links tussen artikelen kunt toevoegen.

Dit helpt bezoekers en Google begrijpen hoe jouw content gerelateerd is aan elkaar. Het zegt iets over de pagina waar je naar toe linkt.

Daarbij is de zogenaamde anchor tekst ook belangrijk. De anchor tekst is het stuk tekst dat je linkt.

Bijvoorbeeld:

In dit artikel leg ik je uit hoe je je Squarespace website beter vindbaar maakt in Google.

Of:

In dit artikel leg ik je uit hoe je je Squarespace website beter vindbaar maakt in Google.

In het eerste voorbeeld wordt ‘In dit artikel’ gelinkt. Dat zegt natuurlijk niets over het onderwerp van de pagina waar je naar toe linkt. Probeer dus altijd het gedeelte van de zin te linken dat beschrijft waar de pagina over gaat. Dat is beter te begrijpen voor je bezoeker én Google.

Pas je afbeeldingen aan

Ik vind het belangrijk om afbeeldingen aan artikelen toe te voegen, omdat ze meer context geven en artikelen beter leesbaar maken. Voordat je afbeeldingen toevoegt aan je artikelen, is het belangrijk om in ieder geval twee dingen te doen:

 • Ten eerste: Maak je afbeeldingen zo klein mogelijk. Als jij bijvoorbeeld een foto van 500 pixels breed op je pagina wilt laten zien, upload dan niet een afbeelding van 1200 pixels. Je browser laadt dan namelijk vaak eerst de grote foto (1200 px), en gaat hem vervolgens verkleinen naar het formaat waarin je het wilt laten zien (500 px).

Hoe groter je afbeeldingen, hoe langer het duurt voor ze geladen worden op de pagina. En pagina’s die veel tijd nodig hebben om te laden - dat vinden gebruikers niet fijn (en van Google krijg je er strafpunten van).

 • Ten tweede: Voeg alt tags toe aan je afbeeldingen. Zonder omschrijving begrijpt Google namelijk niet wat er op de afbeelding staat. Door een alt tag toe te voegen leg je aan Google uit waar je afbeelding over gaat. Zo komt je afbeelding ook sneller naar voren als iemand zoekt op ‘afbeeldingen’ in Google.

Hier legt Squarespace uit hoe je alt tags toevoegt aan afbeeldingen op je Squarespace website. Hoe je dat doet op een Wordpress website laat ik je in een volgende blogpost zien.

Optimaliseer je website voor mobiel

En last but not least: het is anno 2017 uiteraard héél belangrijk dat je website op mobiel goed te gebruiken is. Een slechte mobiele site is echt funest: bezoekers vluchten weg en Google geeft je strafpunten. Check dus eens in de zoveel tijd of jouw site op mobiel goed te gebruiken is: is het goed leesbaar? Kun je de website met je vingers (in plaats van muis) goed gebruiken?

Is jouw website niet gebruiksvriendelijk voor mobiel? Bepaal dan voor jezelf of het vooral kleine, simpele aanpassingen zijn die je website weer goed bruikbaar kunnen maken, of dat het om grote aanpassingen gaat.

In het laatste geval is het misschien beter om een compleet nieuw template aan te schaffen. Over het algemeen zijn nieuwere templates (bijvoorbeeld Divi voor Wordpress en de Squarespace templates) allemaal geschikt gemaakt voor mobiel.

Het overzetten naar een nieuwe template kost helaas veel tijd, maar is echt een goede investering als je website niet goed bruikbaar is op mobiel.

Laten we SEO niet moeilijker maken dan het is

Er zijn vast nog honderdduizend andere dingen die je kunt doen om je site te optimaliseren voor Google. Maar ik ben ervan uitgegaan dat je geen SEO specialist bent en deze ook niet kunt inhuren, en je tijd liever besteedt aan het maken maken van supergoede content.

Ik hoop dat ik met deze tips SEO wat toegankelijker heb gemaakt en heb kunnen laten zien dat het relatief simpele tweaks zijn die kunt doen.

De meeste dingen hoef je maar een keer in te stellen en heb je vervolgens bijna geen omkijken meer naar - zoals het indienen van je sitemap, het instellen van je linkstructuur en je 404 pagina.

Zaken als het toevoegen van je meta description en alt tags zul je constant moeten doen. Probeer daar een beetje een handigheidje in te vinden door een checklist of iets dergelijks te maken en pak die erbij op het moment dat je een nieuwe blogpost online zet.

Nu ben ik benieuwd naar jouw ervaringen

Wat heb jij tot nu toe gedaan aan SEO? Heeft het geholpen?

Laat het even weten in de comments!

Vond je dit een handig artikel?

Het zou me geweldig helpen als je het wilt delen met mede-ondernemers en bloggers: vrienden, collega's, familieleden voor wie dit interessant zou zijn. Mijn website is nog maar een paar maanden oud, dus een beetje promotiehulp kan ik wel gebruiken. 

Het enige wat je hoeft te doen is te klikken op je favoriete sociale platform (je kunt het zelfs delen op Pinterest!):

Als je het hebt gedeeld: ONT-ZET-TEND bedankt! Je bent een held!